Wij krijgen aanvragen om terreinen en bebossing te meten. Dit wordt gezien als het echte landmeetkundige werk. Wij zijn geen landmeetkundig bureau, maar vaak kunnen we wel slimme oplossingen bedenken om het werk sneller en beter uit te voeren, zoals met 3d scanning. We zijn sneller klaar en bieden een betere en completere gegevensset.

PelserHartman is geen landmeetkundig bureau. Wij meten vooral gebouwen en dat doen we met bouwkundigen. De directe omgeving van een gebouw is echter ook vaak erg belangrijk voor een opdrachtgever. Daarom meten we vaak ook een deel van het terrein. Dat gaat in één moeite door en kost natuurlijk veel minder tijd en geld als dit werk door ons gecombineerd kan worden. Hier geldt het principe ‘nu we er toch zijn’… 

Terrein- en landmeten met bebossing

Wij krijgen aanvragen om terreinen met veel bomen te meten. Het gaat hier vaak om het echte landmeetkundige werk. Dat is in principe niet ons specialisme maar vaak kunnen we wel slimme oplossingen bedenken om het werk sneller en beter uit te voeren. Als het gaat om het traditionele landmeetkundige werk (grote slagen maken) dan leggen wij het af tegen de echte landmeetkundige bedrijven. Gaat het echter om een drukbezet terrein met veel begroeiing, bankjes, prullenbakken, lantaarnpalen, vijvers en heuvels dan kunnen wij mooie oplossingen bieden.

Een terrein met veel bomen meten

Een veel gestelde vraag door architecten en landschapsarchitecten is de volgende.

“Graag willen wij een terrein inclusief de begroeiing in kaart laten brengen. We hebben een goede basis nodig voor het maken van een terreinontwerp. De plaats en stamdiameter van alle bomen moeten op tekening te zien zijn. Het precieze aantal bomen is niet bekend. Het is nog niet zeker in welk seizoen de werkzaamheden uitgevoerd kunnen worden”.

Een boom kan gemeten worden als je de boom kunt zien. In een bos zijn de bomen vanuit 1 standpunt vaak maar voor een deel te zien. We zullen ons dus erg vaak moeten verplaatsen om alle posities EN stamdiameters vast te kunnen leggen. Het meten van een terrein met veel bomen zal sneller gaan wanneer er geen blad meer aan de bomen zit. Meten in een kaal bos is dus goedkoper, maar we kunnen natuurlijk niet altijd tot de winter wachten.

Long range pulse scanner voor bomenbos

De oplossing is simpel en niet gebonden aan seizoenen. We scannen het hele bos. Een bos heeft heel veel objecten die in veel scans te zien zullen zijn waardoor er veel overlappende pointcloudgebieden zullen ontstaan. De datakoppelingen kunnen gemaakt worden zonder gebruik te maken van referentiepunten en total stations. Hierdoor krijgt men een flinke kostenbesparing.

Enkele voorbeelden van terreinmetingen met long range 3D pulse scanners vindt u op de volgende pagina’s:

bovenaanzicht terrein met bomen