Bouwhistorisch onderzoek

Een historisch pand of monument verbouwen

Wanneer je in het bezit bent van een (rijks)monument of een oud gebouw waarvan je verwacht dat het een historische waarde bezit, kan het zinvol zijn om een bouwhistorisch onderzoek uit te voeren.3D scanner bouwhistorisch onderzoek

Wat is een bouwhistorisch onderzoek?

Het bouwhistorisch onderzoek heeft twee belangrijke pijlers. Pijler een is de opname in het gebouw, waarbij metingen worden verricht en foto’s, schetsen en tekeningen worden gemaakt. Pijler twee is een literatuur- en archiefonderzoek, waarbij kaarten, (bouw)tekeningen, foto’s en geschreven gegevens worden verzameld. Daarnaast kan de bouwhistoricus jouw object vergelijken met soortgelijke objecten op andere plaatsen. Bijvoorbeeld wanneer het gebouw bijzondere kenmerken heeft, door een gerenommeerd architect is ontworpen of een bijzondere architectuur-
stroming vertegenwoordigt.

De bouwhistoricus legt de resultaten van het onderzoek vast in een rapport. Hierin geeft hij in woord en beeld zijn bevindingen weer, vaak inclusief een bouwhistorische waardestelling. Deze waardestelling beschrijft hoe uniek en belangrijk de bouwkundige elementen van een bouwwerk zijn. Op ingekleurde tekeningen kun je deze waardestelling aflezen. Elementen met een hoge waardestelling mogen niet gesloopt of veranderd worden.

Bouwhistorische verwachtingskaart

Sommige gemeenten hebben een bouwhistorische verwachtingskaart gemaakt. Op een bouwhistorische verwachtingskaart is aangegeven wat de verwachte bouwhistorische waarde van een bepaald gebouw is. Op een dergelijke kaart staat aangegeven of er oude onderdelen in een pand zitten of worden verwacht aanwezig te zijn. Ook staat aangegeven of het pand mooi in een gevelwand en/of binnen de historische structuur past.

Is een bouwhistorisch onderzoek verplicht?

Een bouwhistorisch onderzoek uit laten voeren is nog niet landelijk verplicht. In enkele gemeenten kan het wel verplicht zijn een dergelijk onderzoek te laten uitvoeren, wanneer je in het bezit bent van een (rijks)monument. Soms geldt dat ook wanneer jouw pand is aangegeven op de bouwhistorische verwachtingskaart, en je van plan bent te gaan verbouwen. Je dient dan een bouwhistorisch onderzoek uit te voeren om bij het indienen van de sloop- of bouwvergunning te kunnen aantonen dat je rekening hebt gehouden met de geschiedenis van het pand.

Wat kan PelserHartman voor jou betekenen?

PelserHartman is specialist in het opnemen en uittekenen van historische gebouwen. In combinatie met onze vaste bouwhistoricus kunnen wij voor jou een degelijke rapportage verzorgen. Deze rapportage geeft nauwkeurig inzicht in de bouwhistorische waarde van  het pand. Je kunt het onder meer gebruiken bij een aanvraag voor sloop- of bouwvergunning.

Op de websites van de Rijksdienst voor Archeologie, Cultuurlandschap en Monumenten en de Stichting Bouwhistorie Nederland is meer informatie over bouwhistorie en bouwhistorisch onderzoek te vinden.